Set Penyusuan Shaklee Untuk Ibu Menyusu Yang Ikut Pantang-Larang Penyusuan

Zaman ini semakin ramai ibu yang telah mempunyai kesedaran untuk menyusukan anak sendiri sejak dari dalam pantang.

Namun begitu ramai juga ibu baru yang kecundang di tengah jalan dek tidak berapa arif mengenai ilmu penyusuan.

Mari saya kongsikan 3 perkara asas yang perlu di penuhi oleh ibu menyusu, sebelum ibu cari makanan atau supplement yang banyakkan susu.

3 Perkara Asas Untuk Banyakkan Susu

3 tunjang utama yang penting untuk banyakkan susu ibu adalah :

1/ Kerap perah susu setiap 2-3 jam sekali, atau kerapkan sesi penyusuan bayi

2/ Banyakkan minum air masak iaitu 3 liter air masak untuk dihabiskan sekurang-kurangnya dari jam 7 pagi hingga jam 8 malam

3/ Makan makanan yang seimbang – nasi, sayur dan lauk seperti ayam dan daging perlu ambil setiap hari

Jika ibu dah pun penuhi ketiga-tiga perkara di atas tetapi susu ibu masih juga merudum, atau ibu rasa sangat lemah sepanjang hari – ibu adalah di sarankan untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee secepat mungkin.

Set Penyusuan Shaklee Kawan Baik Ibu Menyusu

Set Penyusuan Shaklee mengandungi 6 vitamin penting yang diperlukan oleh ibu-ibu yang aktif menyusukan anak sejak dari pantang sehingga ke usia anak menginjak umur 2 tahun.

Ya, ibu-ibu boleh dapatkan nutrisi dari pemakanan seimbang.

Cuma menurut Dr Bruce Miller, pemakanan hari ini telah banyak kehilangan zat dan nutrisi berikutan terdedah kepada pencemaran tanah (serangan racun perosak) dan terdedah kepada pencemaran udara.

Set Penyusuan Shaklee ini bertujuan untuk mengisi lompong nutrisi dalam badan ibu menyusu sekaligus membantu ibu menyusukan anak dengan lebih selesa dan merangsang penghasilan susu yang lebih berkualiti.

Bila ibu gembira dan tidak stress, insya-Allah susu pun mudah terhasil.

supplement banyakkan susu badan dengan set penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee yang telah banyak membantu ibu menyusu

6 Vitamin Penting Dalam Set Penyusuan Shaklee

Mari saya kenalkan anda dengan satu persatu vitamin di dalam Set Penyusuan Shaklee ini dan bagaimana ia membantu merangsang penghasilan susu yang meriah hingga basah baju ibu-ibu menyusu yang amalkan set ini.

#1 : ESP (Energizing Soy Protein)

ESP membekalkan protein daripada tumbuhan soya non-GMO. Protein penting kerana ia merupakan salah satu komponen utama di dalam susu ibu.

3 cara ESP membantu banyakkan susu ibu secara tidak langsung :

1/ Membentuk sel yang mampu menyerap semaksima mungkin zat dan nutrisi makanan untuk menghasilkan susu

ESP mengandungi sumber protein yang tulen, bebas lemak dan bebas kolesterol.

Protein pula berfungsi untuk hasilkan sel badan yang sihat. Hanya sel yang sihat boleh serap hampir 99% nutrisi dan zat dari makanan.

supplement yang banyakkan susu ibu

2/ Membantu ibu kekal bertenaga sepanjang hari

ESP bersifat glisemik rendah.
Ia menukarkan glukos kepada tenaga pada kadar yang perlahan dan berpanjangan.
Ibu-ibu yang menyusukan anak memang sangat mudah rasa letih dan penat. Menyusukan anak juga seringkali dikaitkan dengan aktiviti membakar kalori umpama berjoging.
Bila ibu cepat rasa letih dan penat, ibu akan mudah stress. Bila ibu stress, badan ibu akan keluarkan sejenis hormon stress yang akan membuatkan susu merudum secara tiba-tiba.
Jadi sangat lah penting untuk ibu menyusu kekal cergas bertenaga supaya secara tidak langsung penghasilan susu akan kekal meriah.

3/ Susu lebih pekat

Sebenarnya susu akan menjadi lebih pekat apabila ibu menyusukan di waktu cuaca sejuk seperti cuaca hujan atau berangin.
Susu yang lebih pekat ini secara psikologinya akan sentiasa buat ibu gembira.
Susu yang lebih pekat juga berpotensi untuk bantu bayi kenyang dalam jangka masa yang lebih lama dan lebih cepat rasa nak lepaskan payudara ibu sebab cepat kenyang.
Selain dari perah susu pada suhu sejuk, tips lain untuk dapatkan susu pekat dari biasa adalah dengan banyakkan makanan berprotein.
Ya, ESP juga telah membantu ramai ibu dapatkan susu yang lebih pekat dari biasa. Bila ibu lihat susu yang di perah pekat, ibu gembira dan teruja.
Bila ibu gembira, badan akan secara automatik hasilkan hormon oxytocin yang terlibat dalam penghasilan susu ibu. Secara tak langsung, bertambah meriah lah susu yang ibu bakal hasilkan.

#2 : Vitalea (multi-vitamin)

Susu yang merudum adalah petanda badan ibu sedang kekurangan nutrisi.

Analoginya begini, jika kita berpuasa tetapi tidak makan sahur langsung, badan kita akan menjadi lemah tidak bertenaga, betul kan?

Ini kerana kita tidak makan – iaitu aktiviti yang memberi nutrisi dan zat kepada sel-sel dalam badan.

Apabila badan tidak cukup nutrisi, maka nak buat kerja pun akan jadi tidak efisien.

Begitu juga lah dalam proses badan untuk hasilkan susu.

Jika sel-sel dalam badan tidak mempunyai cukup nutrisi, bagaimana ia akan bergerak bekerja untuk hasilkan susu yang banyak.

Vitalea merupakan multi-vitamin yang mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh sel-sel dalam tubuh untuk menghasilkan susu badan yang penuh nutrisi dan berkualiti.

produk banyakkan susu badan set breastfeeding shaklee

#3 : B Complex

Wanita kaum ibu adalah golongan yang paling kerap bermain dengan emosi. Usah pandang remeh kepada kuasa emosi.

Ini kerana, jika emosi ke laut, penghasilan susu akan merudum. Ini kerana hormon stress sedang menyekat penghasilan hormon oxytocin.

Hormon oxytocin pula sangat penting untuk hasilkan susu badan.

Jika emosi ibu gembira, insya-Allah susu akan lancar keluar dengan meriah.

B Complex bekerja untuk merangsang hormon serotonin di dalam badan ibu. Hormon serotonin adalah hormon gembira.

Apabila hormon serotonin terhasil, insya-Allah ia turut akan merangsang penghasilan banyak hormon oxytocin sekaligus membantu banyakkan penghasilan susu badan.

makanan banyakkan susu badan set penyusuan Shaklee

#4 : Vitamin C

Apabila ibu aktif menyusukan anak dan perah susu setiap 2-3 jam, dan pada setiap sesi pula ia makan masa 30-40 minit, kadangkala aktiviti ini mengundang kepada sedikit luka pada kelenjar susu ibu.

Kelenjar susu yang tercedera boleh menjadi salah satu faktor susu merudum.

Oleh sebab itu, pengambilan Vitamin C adalah penting untuk baik pulih kelenjar susu yang tercedera dengan cepat di samping menguatkan sistem imun ibu menyusu dan bayi.

cara banyakkan susu ibu dengan set breastfeeding shaklee

#5 : Alfalfa

 

Alfalfa merupakan galactogogue atau perangsang susu yang telah digunakan sejak sekian lama.

Malah ia nya lebih popular berbanding fenugreek disebabkan pengamal alfalfa kurang berbau badan berbanding pengamal fenugreek.

makanan perangsang susu banyak set breastfeeding shaklee

#6 : Ostematrix

Ostematrix adalah vitamin gabungan kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium memerlukan magnesium dan vitamin D supaya badan ibu boleh serap sebanyak mana kalsium yang boleh.

2 kepentingan Ostematrix untuk ibu menyusu:

1/ Salah satu komponen utama susu adalah kalsium.

Jika ibu tak cukup kalsium, dikhuatiri walaupun susu ibu penuh kalsium, ibu sendiri akan mudah stress akibat sakit pinggang dan sakit lutut sebab kalsium telah di tarik untuk hasilkan susu badan.

Bila ibu stress, secara automatik susu juga akan merudum. Jadi penting untuk ibu pastikan kalsium cukup.

2/ Mengelakkan susu merudum semasa period.

makanan banyakkan susu ibu

Cara Dapatkan Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee ini adalah untuk kegunaan 1-3 bulan. Ia boleh di ambil sejurus selepas ibu bersalin sehingga penyusuan ibu berlarutan selama 2 tahun.

Harga set ini adalah RM 572.90

Untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee, anda boleh hubungi saya di email [email protected] atau WhatsApp saya di 019 477 3457.

Happy Breastfeeding!

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

No Responses

  1. Pingback: 5 Tips & Petua Banyakkan Susu Badan 13 September 2013
  2. Pingback: Motivasi Buat Ibu Menyusu Yang Hampir Give Up - Diary of Muhammad 19 September 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares