Shaklee Halal Ke Tidak?

Kecoh dua tiga hari ni pasal isu halal Shaklee. Bermula dari seorang pengguna Shaklee post gambar botol Omega dan Lecithin dalam tong sampah, dan juga berbiji- biji Omega dan Lecithin.

Which for me…. entah nak kate. Kesian kat dia sebab membazir amalan syaitan.

Paling koman, call lah JAKIM untuk verify, ye tak? Kalau nak percaya kata orang, minyak Yu Yi pun ramai sebarkan kata haram, padahal JAKIM cakap takde masalah pun sebenarnya.

Halal memang kritikal. Firstly, kita kena tahu yang, ISLAM bukan wujud di Malaysia sahaja. Bahkan omputeh yang baru memeluk agama Islam boleh jadi lebih kukuh aqidahnya berbanding kita yang Islam sejak lahir

Shaklee di kilangkan di US atau lebih dikenali sebagai America. Ooops jangan ingat takde orang Islam kat US. Saya sendiri dilahirkan di US dan membesar dalam komuniti muslim di sana. Bukan ada orang melayu je ya.

So Shaklee ni, dia concern tentang pengguna Muslim, jadi dia pun turut berusaha dapatkan pengiktirafan Halal oleh badan di sana.

#1: SIJIL HALAL SHAKLEE

Shaklee memang dah pun dapatkan sijil Halal dari ISA (Islamic Services of America)

ISA pulak diiktiraf oleh JAKIM

Rujuk: http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf

Printscreen:

Tima kasih Kak Daya tolong printscreen
Pinjam gambar dari FB Kak Hidaya Zakaria

#2: Kenapa tiada sijil halal kat botol Shaklee?

Ia adalah kerana Shaklee di buat di US dan tiada kilangnya di Malaysia. JAKIM hanya keluarkan sijil halal untuk produk dari Malaysia sahaja.

Sama lah macam kita nanti travel ke US. Takde satu pun produk kat US akan ada cop halal JAKIM. Yang ada adalah cop halal ISA atau IFANCA.

Dan ISA tak buh cop halal kat botol sebab permohonan dibuat oleh Shaklee dalam group of products. Plus ubat – ubatan dan supplement macam kat klinik memang tak perlu cop halal, tapi perlu dapat kelulusan Kementerian Kesihatan(KKM)

Setiap botol Shaklee memang ada nombor KKM.

Sijil Halal dari ISA yang diiktiraf oleh JAKIM
Sijil Halal dari ISA yang diiktiraf oleh JAKIM

Lagi analogi

Saya tertarik dengan perumpamaan kakak Shaklee saya, Kak Fara Saiful mengenai analogi Sijil Halal Shaklee. Saya copy paste status beliau:

Katakan ada student USA nak study degree dekat Malaysia, tapi kelayakan kemasukan kita adalah STPM/ Sijil Matrikulasi/ Diploma atau yang setaraf. Soalan saya,

Dekat USA tu ada ke STPM, Kolej Matrikulasi? Diploma mungkin ada lah kan.

Takkan-lah student tu nak dtg Malaysia semata2 amik STPM atau kolej matriks yang hanya utk Malaysian semata2 nak further degree di sini. Mestilahhh kita cari yang setaraf. Dan ikut MQA, yang setaraf dengan STPM adalah A Level.

Begitulah juga dengan portal Halal Malaysia, takkan-lah nak hantar team yang tak besar mana ke seluruh dunia yang menghantar produk ke Malaysia. Kang jadi isu pulak orang gomen asyik gi oversea buat naziran. Mestilah dekat oversea tu ada badan halal mereka sendiri. Orang Islam ni satu dunia ada, bukan kat Malaysia je ye.

ISA & IFANCA adalah badan pensijilan halal yang diiktiraf oleh JAKIM. Dan produk2 Shaklee untuk.pasaran negara Muslim diiktiraf halal oleh badan2 ini. Dan kalau tanya JAKIM, memanglah dia cakap takde rekod Shaklee ni submit permohonan halal kat diorg sebab diorg rekod yang mana diorg pegi tengok sendiri kilang pemprosesan sesuatu bahan tu. Kilang Shaklee bukan dekat Malaysia ye.

Selesai isu halal, nak order Shaklee?

Jom hubungi saya sekarang! 😀
SMS/WhatsApp: 019 -477 3457 (Khadeejah Hasmad)

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.