Kenapa Shaklee?

Shaklee Halal tak?

Oleh kerana kat botol Shaklee yang kecik atau besar tak pernah lekat sijil halal, kalau lekat pun, macam nampak kan? 😛 Maka kengkadang orang tanya Shaklee ni halal tak? Lebih-lebih lagi bila kat softgel ada tulis ‘bovine’. Kalau sesapa tak tahu, bovine ni nama lain bagi lembu.

Ya, Shaklee halal. Jom tengok sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh‘Jabatan Agama Islam US’, atau nama pendek dia ISA. Ni sijil tahun 2013, dikeluarkan pada Januari 2013. Siap tulis list nama vitamins kat situ lagik. Btw, Shaklee guna bovine yang disembelih (purified).


Kenapa bukan JAKIM yang keluarkan sijil halal untuk Shaklee?

JAKIM hanya keluarkan sijil halal untuk produk yang produced kat Malaysia. Untuk Malaysian product pun kemain susah JAKIM nak pantau satu-satu, tetiba pulak dia nak pantau international product?

Lagipun salah satu syarat untuk pastikan kehalalan product adalah dengan melawat premis tempat menghasilkan product tu. Errr, banyak duit pulak JAKIM nak pi fly ke US? Minyak Yuyi yang kontroversi tu pun belum setel, restoran-restoran kat KLCC & kat hotel-hotel KL pun belum habis check, dah nak kena pi US pulak?

Jadi nya, untuk international product, serahkan kepada badan yang jaga hal ehwal Islam kat sana. Diorang lebih arif. Kalau sekalipun kite travel overseas, bila nak makan kat restoran pak arab ke, kite takkan tanya ‘Eh awak ni dh dapat sijil JAKIM tak?’ Takkan kan? Mesti kita refer kepada Islamic Council negara masing-masing.

Jadi, usah ragu-ragu dah 🙂 Shaklee Halal Toyyiban. Itu satu. Lagi satu, ianya produk semulajadi. Bab ni paling saya obsess 😛 Kita kadang dengar makcik pakcik yang dah berumur tetap kena kanser walaupun rajin makan supplement. Betul tak?

Sebab apa pengamal supplement tegar ni kena jugak kanser? 

Cer cek supplement dia brand apa. Cer cek cara proses supplement tu macam mana & the ingredient. Atau kalau susah sangat, cer cek, dalam botol supplement tu ada silica gel tak? Kalau dalam botol supplement tu ada silica gel tu, bermakna supplement tu memang merbahaya untuk kesihatan jangka panjang kerna ia merupakan supplement sintetik. Boleh klik sini untuk ketahui beza sintetik, organik dan semulajadi.

Hati- hati dengan supplement pilihan anda. Jangan sebabkan nak berjimat hari ini, akan menyesal tak sudah di hari tua. Ye lah, konon kata Shaklee mahal, tapi tak mahal sebenarnya kalau nak banding dengan pelbagai benefit yang kita dapat dan no side effect such as cancer atau penyakit kronik di hari tua kita nanti.

Berminat nak dapatkan supplement Shaklee? Hubungi saya:

Khadeejah Hasmad
SMS/Call/WhatsApp: 0194773457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *