Muhasabah

Siapa Allah Di Hati Kita?

Bila kita lemah, ingat lah yang Allah tu kuat.

Bila kita rasa kita tiada apa-apa, ingat lah yang Allah memiliki segala yang ada di bumi dan dilangit, bahkan hati semua manusia ada dalam genggaman Allah

Berusahalah mendekat dengan Allah, jadikan Allah best friend,  pelindung kita, penunjuk jalan,  semua Allah..

Kalau dalam bisnes, istilahnya, jadikan Allah sebagai business partner kita.

Takde business partner nak tengok partner nya susah. Business partner bersifat saling membantu

Allah lebih hebat dari mana-mana manusia untuk kita jadikan sandaran dan business partmer

image

Kuasa manusia terbatas

Kalau Allah bukan tujuan utama kita,

kalau Allah bukan tempat kita minta tolong,

kalau Allah bukan tempat kita berharap,

kepada siapa lagi kita nak berharap?

Kuasa manusia adalah sangat teramat terbatas.

Pengetahuan manusia sangat teramat terbatas.

Kalau pun manusia sudi nak tolong kita, sejauh mana lah sangat manusia boleh tolong.

Pupuk cinta kepada Allah dalam hati

Bila rasa malas nak berusaha, sekurang-kurangnya, berusaha lah semata-mata untuk ‘memenangi hati’ Allah

Sekurang-kurangnya pujuk diri, Allah sayangkan orang yang rajin. Kita kan nak jadi orang yang Allah sayang.

Dalam diri kita ada suara kecil yang kalau kita tak latih, ia boleh merosakkan masa depan kita.

Latih lah suara kecil itu untuk mendorong kita ke arah mencintai Allah.

Bila semua benda kita ingat kan Allah, insya-Allah, yang pahit pasti kan jadi manis.

Yang susah akan terasa mudah.

Semuanya sebab kita yakin dengan janji Allah, bahawa Dia pasti akan mengkabulkan permintaan hamba-Nya

Dan sesungguhnya Allah teramat dengan kita, lebih dekat dari urat leher kita sendiri..

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *