Simptom Dan Petanda Kencing Manis Diabetes

Diabetes atau juga dikenali sebagai penyakit kencing manis menyerang bukan sahaja warga emas, tapi sekarang ni orang muda pun boleh kena.

Saya pernah bercerita tentang jenis – jenis diabetes, hari ini saya akan kongsikan mengenai simptom – simptom awal pesakit kencing manis supaya kita pun boleh berjaga.

Antara simptom – simptom yang biasa kelihatan pada pesakit Diabetes type 1 atau type 2, termasuk lah

  • Kerap buang air kecil
  • Kerap berasa haus
  • Sentiasa rasa lapar
  • Cepat letih
  • Luka lambat sembuh
  • Penglihatan mula kabur

simptom diabetes kencing manis

Kerap buang air kecil, kerap berasa haus

Peningkatan paras gula dalam darah akan memaksa cecair dari sel untuk masuk ke salur darah. Bila cecair dalam salur darah meningkat, secara tak langsung cecair yang dihantar ke buah pinggang akan meningkat.

Ini menyebabkan lebih banyak cecair dihantar ke urine (air kencing) dan seterusnya menjadi penyebab situasi kerap buang air kecil dan dehidrasi.

Dehidrasi akan menyebabkan seseorang itu akan menjadi terlalu cepat haus

Insulin Tak Efektif

Insulin merupakan hormon yang membantu penyimpanan lemak baik dan protein. Pesakit diabetes mengalami masalah insulin tak dapat berfungsi dengan baik dan memberi kesan sampingan kepada metabolism lemak baik, protein dan karbohidrat.

Ini akan menjadi penyebab kepada berat badan turun walaupun selera makan bertambah – tambah dan masalah – masalah berikut:

Luka lambat sembuh

Peningkatan gula dalam darah akan melambatkan proses penyembuhan tubuh. Bila luka lambat sembuh dan terdedah kepada persekitaran, ia boleh mengundang jangkitan kepada luka pulak

Penglihatan kabur

Peningkatan gula dalam darah akan menyebabkan komplikasi pada mata termasuk bengkak pada kanta mata, yang menjadi penyebab penglihatan mula kabur.

Komplikasi mata boleh menjadi semakin teruk dan menyebabkan katarak , glaucoma (tekanan tinggi pada mata) dan retinopathy (kerosakan pada salur darah di belakang mata)

Cepat letih

Gula dari makanan yang kita makan sepatutnya ditukar menjadi tenaga. Masalah dengan pesakit diabetes, insulin yang dihasilkan adalah tidak cukup, atau insulin tak dapat menukar gula menjadi tenaga. Masalah ini akan menyebabkan tubuh kita boleh cepat letih dan penat

Vivix bantu pesakit Diabetes

 

 

shakleevivix

Menurut kajian, resveratoral yang terdapat pada kulit anggur, (anggur muscadine adalah salah satu bahan utama Vivix) membantu tubuh pesakit diabetes mengawal paras gula dalam darah.

Resveratoral membantu merangsang rembesan insulin dan mengaktifkan protein yang membantu mengawal gula dan fungsi insulin (kalau yang sel reject insulin tu, Vivix tolong betulkan balik sel tu supaya dia terima balik insulin)

Berikut saya kongsikan salah satu dari banyak testimoni pesakit Diabetes 😀

Bacaan 18 turun menjadi 9 dengan Vivix
Bacaan 18 turun menjadi 9 dengan Vivix

Kos Vivix untuk 2 bulan hanya RM 475. Kira sebulan just spend dalam RM 238 untuk kesihatan dan rawatan diabetes tanpa dadah dan tanpa kesan sampingan negatif.

Apalah sangat nak dibandingkan dengan sakit dan kos perubatan yang lain.

Anda boleh dapatkan Vivix dengan cara:

Hubungi saya :
Khadeejah Hasmad
SMS/Whatsapp : 019-477 3457
Email : [email protected]
Shaklee ID : 858755

Atau ikuti 2 langkah mudah berikut:

Langkah #1:
Bank in RM 475 + RM 10 (kos pos) ke mana-mana bank berikut atas nama Khadeejah Hasmad :

Maybank 164490176487 atau
CIMB 12260064778520

Langkah #2:
Maklumkan nama, alamat dan no hp ke
SMS /Whatsapp : 019-477 3457
Email : [email protected]
Insya-Allah saya akan poskan menggunakan Poslaju atau Gdex atau CityLink pada hari yang sama jika pembayaran di buat sebelum 12 tengahari. Penghantaran akan mengambil masa 1-3 hari bekerja.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.