Benarkah Ibu Menyusu Tak Perlukan Makanan Tambahan?

Dunia penyusuan susu ibu penuh warna warni.

Ada ibu yang berjaya susukan anak hingga dua tahun lebih…

Ada yang tersekat di tengah jalan walaupun masa menyusu anak pertama dan kedua dulu, berjaya cemerlang…

Saya pun ada cabaran semasa menyusukan anak yang kedua walaupun masa anak first, rileks jer… Alhamdulillah Allah hantarkan Set Penyusuan Shaklee¬†untuk bantu saya ūüôā

Ada ibu yang tak mengamalkan apa-apa makanan tambahan, tapi susu tetap macam air paip bocor…

Ada juga ibu yang dah berhabis duit melabur untuk pelbagai jenis makanan tambahan, tapi susu tetap segan-segan nak keluar…

Iklan: Untuk yang belum berjaya, mungkin kisah Puan Nur¬†yang hampir give-up¬†ini boleh menjadi suntikan motivasi buat anda ūüėČ

Set Penyusuan Shaklee - Supplement Bantu Banyakkan Susu Ibu

2 Konsep Asas Penyusuan Banyakkan Susu Badan

Sebelum kita beli apa-apa makanan tambahan ataupun supplement, elok lah kita fahami terlebih dahulu konsep sebenar susu badan dihasilkan.

1. Konsep Supply & Demand

Jika betul kita nak susu badan yang banyak, pertama dan paling utama kita kena ikut konsep supply and demand. Lebih tinggi demand, maka akan lebih banyak lah supply terhasil.

Saya ada tulis panjang lebar tentang konsep asas penyusuan ini dalam entri terdahulu.

2. Sentiasa Ceria & Tenang

Hanya ibu yang ceria, tenang dan stress-free yang boleh menghasilkan susu yang banyak. Susu ibu dihasilkan oleh hormon oxytocin dan prolactin.

Oxytocin adalah hormon gembira. Kalau hormon gembira tersekat oleh stress, macam mana susu nak lancar, ye tak?

Tapi dah namanya ibu, stress is our second nature. Kerja rumah melambak, kerja ofis bertimbun, urusan rumahtangga bersusun.

Semua ini menuntut tenaga yang tak habis-habis daripada si ibu.

Stress bertambah

Sebelum masuk pukul 12 tengahari dah letih. Ditambah pula sakit pinggang dan lenguh badan sebab menyusukan anak sepanjang malam. Bila terpaksa berjaga malam, bertambah la letih dan susah nak fokus.

Tak ke semua ini mengundang stress?

Walaupun kita boleh tersenyum di luar, tapi dalaman kita letih. Orang kata “Berat mata memandang, lagi berat bahu yang memikul…”.

Bila badan tak fit, stress memanjang, ibu mudah give up untuk teruskan penyusuan susu ibu walaupun susu melimpah ruah, betul tak?

Ye lah, buat apa, kalau datang ofis tapi mamai, produktiviti kerja pun drop. Kalau rumah bersepah tak pernah berkemas sebab kita tak larat nak kemas sebab letih menyusu.

Tidak Semua Ibu Menyusu Adalah Sama

Sesetengah ibu seperti saya sangat memerlukan makanan tambahan.

Dengan makanan tambahan, Alhamdulillah badan yang lesu menjadi bertenaga.

Nak bertahan awal pagi sampai tengah malam pun boleh.

Alhamdulillah tiada lagi sakit pinggang, lenguh badan dan sentiasa rasa segar.

Makanan tambahan juga membantu ibu menyusu mendapatkan semula keyakinan diri – apabila melihat kulit semakin berseri dan tidak kusam, apabila rasa cergas seperti sebelum ada anak, etc.

Terlampau letih boleh mengundang rasa putus asa menyusukan anak

Jangan terkejut kalau ada ibu yang terlalu letih sebab menyusukan anak, give-up & fed-up lantas terus kasi susu formula kat anak.

Bukan sebab susu sikit, tapi sebab terlalu letih sampai tak boleh buat kerja langsung.

Anda tidak gagal

Anda bukan seorang ibu yang gagal jika anda mengamalkan makanan tambahan untuk kekal cergas. Setiap orang adalah berbeza.

Hanya kita yang tahu kemampuan diri sendiri.

Anda tetap punya pilihan untuk menyusukan anak dalam keadaan gembira sambil kesihatan diri kekal terjaga dan keterampilan diri anda masih seperti waktu anak dara.

Bukan kah ia sebuah perkara yang membahagiakan, anak tetap dapat menyusu dengan banyak, ibu juga turut gembira tanpa masalah selalu letih atau sakit pinggang atau kulit mula kusam dan berkedut dek letih berjaga malam.

 

Set Penyusuan Shaklee – Terbukti Berkesan, Selamat & 100% Semulajadi

Kami menyediakan Set Penyusuan Shaklee yang khas untuk membantu ibu-ibu kekal bertenaga dan cergas di samping menghasilkan susu yang pekat dan lebat!

Set ini telah membantu ribuan ibu menyusu untuk menghasilkan susu yang banyak dan pekat.

Set ini juga membantu ramai ibu menyusu untuk bertenaga walaupun tengah malam perlu berjaga untuk pam atau susukan bayi.

Set ini juga lah yang membantu ramai ibu dapatkan semula keyakinan diri mereka apabila mereka dapati wajah semakin berseri, kesan stretch mark semasa mengandung semakin pudar dan kesihatan dalaman seperti keputihan semakin hilang.

Set Penyusuan Shaklee ini memang highly recommended untuk semua ibu yang mengambil keputusan untuk menyusukan anak.

set penyusuan shaklee

Cara dapatkan set penyusuan Shaklee

Harga untuk Set Penyusuan di atas adalah RM 572.90

Namun begitu anda boleh terus dapatkan penjimatan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee.

Harga untuk Set Penyusuan Shaklee ini bersekali dengan yuran daftar ahli Shaklee hanya RM 539.10

Jika anda berminat untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee, anda boleh hubungi saya di email [email protected] atau Whatsapp 019 477 3457.

Happy Breastfeeding!

‚ô• Khadeejah Hasmad ‚ô•
Email¬†:¬†[email protected]
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

2 Comments

  1. Khairul Zamri 20 October 2013
  2. fauzie 29 October 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares