Gentle Natural Birth | Orgasmic Birth

Surge Breathing

Insya- Allah untuk adik Muhammad kami plan nak homebirth. Tapi belum decide nak kat Kerteh atau Shah Alam. Saye nak sangat mak involved. Huhu

Terfikir nak share knowledges with other people. But rasanya better saya make my own note dulu kot. Boleh baca kat sini tentang kelahiran Muhammad via hypnobirth, which later membuatkan kami firm nak homebirth untuk adik- adik Muhammad.

Salah satu perkara penting, untuk menghadapi surges- adalah Surge Breathing. Masa Muhammad, saya tak prepare betul2, ala kadar je. Kat sini saya belajar, pentingnya preparation rapi. Saye rasa sakit, tapi bearable. Memang boleh tahan Alhamdulillah sampai ter pk, apesal org amek epidural? Nurse offer gas, tapi saye refused sebab saye tak mahu ganggu my own focus. Tapi dont get me wrong, even mase step in to the labor room, mmg saye dah set, kalau mmg tak tahan, saye akan submit je kat epidural. Wahaha. Tapi peliknya., I love the feeling. Saye fully dilated at around 6pm. Dan saye berniat nak bersalin at 12am. But then with stresses dari doc & nurse, etc, saye ter paksa memaksa diri bersalin cepat

Ok, surge breathing sangat penting untuk kita counter rasa sensation semasa surge. When it gets more intense, which it sure will, there comes ‘oh nasib baik aku dah praktis’. Wahaha. Masa pregnant Muhammad, saye praktis sampai kiraan 20 je. Amek, sampai 20 je lah boleh 😛

Eh dah banyak mengarut. Ok untuk kali ni, ape yg saye nak praktis:
1. ambil nafas sampai kiraan sekurang- kurangnya 30
2. praktis ambil nafas kiraan 30, pada selang 5 saat
3. praktis ambil nafas kiraan 30, pada selang 5 saat, selama at least 1 jam

Alhamdulillah subhanallah, visualisation memang sangat lah memain kan peranan. Wai Han pernah cakap, dont think too much of counting & mechanism. So, mase saye praktis kali ni, saye tak kira. TAPI minta tolong hubby kira

At first, just ambil nafas, sambil hubby kira senyap2. The most I can get was 10. Not more.
Hmm..

Ok, saye belajar visualisation dalam kelas, tapi tak praktik sangat. So, kali ni, saye cuba pulak visualisation. Sebelum tu, saye memang download dan save dalam playlist, youtube video utk birth affirmation. Saye baca beberapa kali birth affirmation dalam hati. Sampai dah ingat sikit script nya.

So, next praktis:
1. Bila start kiraan, saye visualise saye naik hot air balloon. Untuk sampai ke puncak langit yg max, saye kene lalu beberapa pit stop. saye set kan ada 5 pit stop. Sambil ambil nafas, saya bayangkan, dan buat script dalam kepala:
Ok, dah sampai pit stop #1, ok # 2. Ok sikit je lagi, dah sampai #3, naik sikit lagi. Ok dah #4. Ok sikit aje lagi tak jauh dah. Yeay, alhamdulillah dah sampai #5!! Jom2 makan minum jom, ni semua sedap ni =)

2. Saye bayangkan dan baca dalam hati birth affirmation yg dalam youtube video tu. Sambil bayang gambar2 yg cantik2 tu. Sambil ayat ‘time is irrelevant in birthing’ berkumandang kat telinga 😛
Wordings adalah sangat powerful ye untuk ibu dalam bersalin. Dont ever take it lightly.

Alhamdulillah, beberapa praktis, dapat hingga 40!! =)

Ok, lepas ni nak kena praktis- ambil nafas kiraan 30, pada selang 5 saat

Similar Posts

7 Comments

  1. Kak Faizah:
    Utk baby ni, saye praktis camni:

    1. Bila start kiraan, saye visualise saye naik hot air balloon. Yg belon panas. Untuk sampai ke puncak langit, saye bayangkan saye kene lalu beberapa pit stop.
    saye set kan ada 5 pit stop. Sambil ambil nafas, saya bayangkan, dan buat script dalam kepala, sambil tu sambil dalam hot air balloon tu:
    Ok, dah sampai pit stop #1, ok # 2. Ok sikit je lagi, dah sampai #3, naik sikit lagi. Ok dah #4. Ok sikit aje lagi tak jauh dah. Yeay, alhamdulillah dah sampai #5!! Jom2 makan minum jom, ni semua sedap ni =)

    Tapi yang tu dapat sampai kiraan 20 je. so untuk panjangkan lagi masa saya boleh ambil nafas,saye tambah visualisation 😉

    2. Saye bayangkan dan baca dalam hati birth affirmation yg dalam youtube video tu. Sambil bayang gambar2 yg cantik2 tu. Sambil ayat ‘time is irrelevant in birthing’ berkumandang kat telinga. ayat ni selalu diulang2 oleh member group HUBM, jadi dah melekat dlm kepala 😛

  2. Tambahan nota untuk saye:
    1. mase ambil nafas, senyum =) sebab bila jaw kita senyum, cervix akan relax

    2. saye perasan, masa praktis, saye dapat ambil nafas lebih lama bila buat hip movement 😛 memula saye baring mengiring, lepas tu sambil goyangkan pinggang ala2 org menari tu 😛 saye macam larut dlm relaxation dan boleh breath in lebih lama

    3. ambil nafas adalah ambil oxygen masuk dlm tubuh. jangan tahan nafas, sebab kalau tahan nafas, nanti cepat letih

    4. kena praktis sokmo (selalu/frequent) supaya surge breathing ni jadi kebiasaan untuk tubuh.

    5. ulang2 tgk video kak Afiza. Dia senyum masa surge! supaya kalau byk kali tgk, subconscious mind akan ter program utk buat camtu gak, insya-Allah ^_^

  3. dear, i xfhm la mcmana nk tarik nafas lama mcm tu..sbb i jns nafas pendek..dlm kiraan 5 pun dh jd lemass tauu..so mcmana blh tarik nafas lama2 mcm tu ye?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *