Susu Kurang Semasa Period? 2 Tips Up kan Semula Production

Sesetengah ibu mengalami masalah susu kurang semasa period.

Ia adalah normal sebab semasa period banyak darah yang keluar. Darah adalah cecair. Ia menyebabkan badan kita dehidrasi atau kurang air. Bila kurang air, maka badan pun tak dapat nak hasilkan banyak susu seperti hari – hari biasa.

Habis tu takkan nak berserah je masa period kan?

cara tambah susu badan semasa period

2 Rahsia Banyakkan Susu Semasa Period

Tahukah anda, takpa, kita masih boleh kekalkan jumlah penghasilan susu badan semasa period dengan 2 rahsia ini:

Rahsia #1: Kerap perah susu

Secara logik nya, susu terhasil bila permintaan tinggi.

–> Baca juga konsep supply and demand iaitu perkara paling asas untuk menjayakan penyusuan

Bila susu mula merudum sebab period, kita perlu program kan payudara untuk hasilkan susu lebih kerap dari sebelum ini.

Kalau biasa pam setiap 3 jam, masa period ni kita pam pula setiap 2 jam. Kalau biasa pam setiap 2 jam, masa period kita pam setiap 1 jam.

Jangan putus asa kalau tengok stok susu sedikit semasa hari – hari pertama period. Tambahkan kekerapan pam, konsisten, insya-Allah nanti susu perlahan- lahan akan melimpah ruah.

Rahsia #2: Pastikan makan tak skip dan cukup vitamin

Bila kita period, badan akan kehilangan banyak zat melalui darah haid tadi.

Jadi, tubuh kita kurang sumber untuk hasilkan susu yang banyak seperti biasa. Oleh sebab itu ibu yang menyusu dan sedang period perlu pastikan makan tak skip. Makan nasi, sayur, ikan/daging/ayam dan buah.

Makan ikut piramid makanan.

Banyakkan juga makanan yang mempunyai kalsium tinggi seperti sayur dan susu.

Bantuan Dari Set Penyusuan Shaklee

Jika ibu dah pun amalkan 2 tips di atas tetapi susu tetap merudum setiap kali period datang, saya cadangkan ibu untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee.

Set ini bukan sahaja mengelakkan supaya susu merudum semasa period, tetapi ia juga bantu banyakkan susu semasa tak period.

–> Baca juga 5 asas penyusuan yang penting walaupun ambil Set Penyusuan Shaklee

Cara Dapatkan Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee (klik untuk testimoni) telah membantu merangsang penghasilan susu yang meriah dan pekat untuk ramai ibu menyusu.

Ia turut membantu saya secara peribadi untuk bertenaga dan cergas walaupun aktif menyusukan anak.

set breastfeeding shaklee banyakkan susu

Set Penyusuan Shaklee yang telah membantu ramai ibu menyusu

Untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee, anda boleh hubungi saya di :

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares