Cara Banyakkan Susu Badan Semasa Period. 

Cara Banyakkan Susu Badan Semasa Period. 

Semasa period, banyak darah keluar dari badan kita. Darah pula merupakan medium yang mengangkut pelbagai vitamin dan zat untuk diagihkan di dalam badan. Apabila darah banyak hilang semasa haid, maka secara tidak langsung ia turut menyebabkan kehilangan banyak vitamin-vitamin, zat-zat dan nutrisi lain. Sebab itu kebiasaannya kalau period datang, ibu selalunya akan rasa lemah badan…

7 Cara Banyakkan Susu Dengan Cepat

7 Cara Banyakkan Susu Dengan Cepat

Susu yang cukup untuk anak kita bukan bergantung kepada jumlah susu anak orang lain. Kadangkala yang sedikit itu cukup malah berlebihan. Namun kadangkala kita perlukan lebihan susu untuk kes kecemasan seperti tiba-tiba datang period dan susu merudum, atau terpaksa kerja di luar daerah secara tiba-tiba, atau tiba-tiba mengandung dan menyebabkan susu merudum. 7 Tips Banyakkan…

7 Makanan Banyakkan Susu Badan Yang Ibu Perlu Tahu

7 Makanan Banyakkan Susu Badan Yang Ibu Perlu Tahu

Ada ibu, susu melimpah-ruah walaupun tidak amalkan makanan untuk tambah susu badan.  Ada pula ibu, mengalami masalah susu merudum dan memerlukan bantuan tambahan dari makanan penggalak susu ibu.  Ada pelbagai sebab ibu perlukan makanan tambah susu badan.  Antaranya adalah kerana corak pemakanan seharian ibu adalah tidak seimbang dan tidak cukup nutrisi yang diperlukan untuk menghasilkan…

5 Cara Banyakkan Susu Badan Hingga Melimpah-Ruah

5 Cara Banyakkan Susu Badan Hingga Melimpah-Ruah

​Walaupun menyusukan anak itu merupakan salah satu perkara semulajadi, tetapi sebelum kelahiran anak pertama saya lebih kurang  5 tahun lepas, saya tetap belajar tentang penyusuan susu ibu. Saya risau jika saya dilanda cabaran tiada susu, atau susu kering secara tiba-tiba dan masalah yang lain. Alhamdulillah di waktu itu, atas inisiatif kaum ibu yang turut menyusukan…

Cara Banyakkan Susu Badan Supaya Tidak Lagi Kais Pagi, Makan Pagi

Cara Banyakkan Susu Badan Supaya Tidak Lagi Kais Pagi, Makan Pagi

Ada orang tanya, macam mana nak banyakkan susu, susu sikit, macam-macam dah buat. Macam -macam ni termasuk lah perah 2 jam sekali dan power pumping di waktu malam. Saya tanya semula, adakah Puan happy atau stress masa pam susu? Puan tersebut rupanya stress masa pam susu sebab susu asyik sikit aja. Tahukah kita, kalau kita…

Power Pumping | Teknik Banyakkan Susu Yang Berkesan

Power Pumping | Teknik Banyakkan Susu Yang Berkesan

Walaupun majoriti ibu-ibu mempunyai keinginan yang meluak-luak untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun, namun hakikatnya tak ramai yang berjaya. Mengikut survey yang telah saya buat di page Breastfeeding Heaven, 56% ibu mengadu mempunyai masalah tak cukup susu. Ramai yang emel bertanyakan tentang cara terbaik serta tips dan petua yang boleh diamalkan untuk banyakkan susu badan….

Tips Bawa Balik Stok Susu Dari Kampung

Tips Bawa Balik Stok Susu Dari Kampung

Sempena cuti Deepavali bersambung dengan Awal Muharram ni, mesti ramai ibu balik kampung kan? Antara yang meresahkan fikiran ibu, biasanya, macam mana nanti nak bawa balik stok dari kampung, dengan perjalanan hampir 12 jam dalam kereta. Saya kongsikan tips ringkas supaya kita tak perlu pening kepala. Masa cuti ini, teruskan aktiviti pam dan simpan stok…

5 Perkara Asas Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

5 Perkara Asas Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Nak tahu tak 5 Perkara Asas Penyusuan yang boleh membantu anda mendapat susu mencurah- curah dan memancut-mancut sampai basah baju? Freezer pun boleh penuh sampai terpaksa beli deep freezer pula 😀 InsyaAllah sesiapa yang menjaga 5 Perkara Asas ini, boleh mendapat hasil yang diingini (susu melimpah ruah, anak kenyang, ibu tenang). Yang main hentam je, susah la nak dapat…

4 Mitos Penyusuan

4 Mitos Penyusuan

Ada beberapa perkara yang boleh mencuakkan kita semasa menyusukan anak. Kadang- kadang bila perkara- perkara ni terjadi, kita jadi panik, lebih- lebih lagi bila orang sekeliling pun cakap ‘its not normal.’ Tapi kawan- kawan, memang banyak cabaran nak menyusukan anak sampai 2 tahun ni, tapi insya-Allah, semuanya berbaloi- baloi 🙂 4 Perkara Yang Selalu Di…