Berhenti Menjadi Mangsa Keadaan
Muhasabah

Berhenti Menjadi Mangsa Keadaan

Pagi tadi saya baca salah satu email dari Dr Azizan Osman mengenai berhenti menjadi mangsa. Dr Azizan bercerita tentang pengalaman beliau melawat kawasan banjir dan mangsa banjir di Kelate dan pengajaran yang diperolehi. Menariknya, kita selalu membiarkan diri kita menjadi mangsa keadaan. Sebagai contoh, kita sangat menginginkan buat pendapatan tambahan dari rumah sambil jaga anak,…

Kita Cipta Nasib Kita
Muhasabah

Kita Cipta Nasib Kita

Allah telah pun berfirman dalam surah Ar-Ra’d, “Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri.” Interpretasi pertama nampak kat sini adalah Man Jadda Wa Jada – iaitu siapa berusaha, dia dapat hasilnya. Tapi beyond takrif usaha, kita lupa, minda separa sedar kita sangat memainkan peranan dalam menentukan kejayaan kita. Dan…

Motivasi Buat Anda Yang Mencari Semangat!
Muhasabah

Motivasi Buat Anda Yang Mencari Semangat!

Who am I? I AM CHAMPION!! [vimeo id=”107804336″ width=”600″ height=”340″ position=”center”] Clip ni first saya tengok masa kat National Conference Shaklee 2014. Membara rasa! Semangat!! Kalau belum click, sila click. Especially yang tengah down tu 😉 Jom daftar jadi ahli Shaklee hari ini! Nak daftar untuk makan sendiri ja pun sangat dialu-alukan 😀 Khadeejah Hasmad…

Muhasabah

Bertahan!|Hari #10: Cabaran 30- Hari Entry

Antara motivational quote kegemaran saya adalah: “Alang- alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan!” Saya tak tahu ape benda pekasam tu. Yang saya tahu, peribahasa ni bermaksud, alang- alang dah struggle susah payah, buat lah sampai jadi sampai berjaya. Bertahan! Kalau rasa letih dan rasa nak give up di tengah jalan, pause kejap, kejap…