Berhenti Menjadi Mangsa Keadaan
Muhasabah

Berhenti Menjadi Mangsa Keadaan

Pagi tadi saya baca salah satu email dari Dr Azizan Osman mengenai berhenti menjadi mangsa. Dr Azizan bercerita tentang pengalaman beliau melawat kawasan banjir dan mangsa banjir di Kelate dan pengajaran yang diperolehi. Menariknya, kita selalu membiarkan diri kita menjadi mangsa keadaan. Sebagai contoh, kita sangat menginginkan buat pendapatan tambahan dari rumah sambil jaga anak,…

Kita Cipta Nasib Kita
Muhasabah

Kita Cipta Nasib Kita

Allah telah pun berfirman dalam surah Ar-Ra’d, “Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri.” Interpretasi pertama nampak kat sini adalah Man Jadda Wa Jada – iaitu siapa berusaha, dia dapat hasilnya. Tapi beyond takrif usaha, kita lupa, minda separa sedar kita sangat memainkan peranan dalam menentukan kejayaan kita. Dan…

Pujukan Allah Melalui Ma’thurat
Muhasabah

Pujukan Allah Melalui Ma’thurat

Ma’thurat merupakan kumpulan doa dari ayat-ayat Quran yang dikompilasi oleh Hassan Al-Banna. Biasa buku ma’thurat ni boleh dapat harga RM 1.50 – RM 2.00 kat kedai buku, buku nya kecil je, lebih kurang besar tapak tangan.   Waktu Baca Ma’thurat Waktu baca ma’thurat adalah pagi selepas subuh dan petang selepas asar atau maghrib. Cuba lah…

Motivasi Buat Anda Yang Mencari Semangat!
Muhasabah

Motivasi Buat Anda Yang Mencari Semangat!

Who am I? I AM CHAMPION!! [vimeo id=”107804336″ width=”600″ height=”340″ position=”center”] Clip ni first saya tengok masa kat National Conference Shaklee 2014. Membara rasa! Semangat!! Kalau belum click, sila click. Especially yang tengah down tu 😉 Jom daftar jadi ahli Shaklee hari ini! Nak daftar untuk makan sendiri ja pun sangat dialu-alukan 😀 Khadeejah Hasmad…

Ada Yang Lebih Susah Dari Kita
Muhasabah

Ada Yang Lebih Susah Dari Kita

Seringkali dalam hidup ini kita ingat hidup kita yang paling susah, tapi sebenarnya ramai lagi yang susah. Dalam bisnes, kita selalu ingat cabaran kita paling mencabar, tanpa kita sedar ada orang melalui cabaran yang lebih teruk. Contoh cabaran situasi mereka yang telah berjaya Bekerja sepenuh masa dan menjaga 3 anak tanpa pembantu rumah, tanpa keluarga…

Muhasabah

Bertahan!|Hari #10: Cabaran 30- Hari Entry

Antara motivational quote kegemaran saya adalah: “Alang- alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan!” Saya tak tahu ape benda pekasam tu. Yang saya tahu, peribahasa ni bermaksud, alang- alang dah struggle susah payah, buat lah sampai jadi sampai berjaya. Bertahan! Kalau rasa letih dan rasa nak give up di tengah jalan, pause kejap, kejap…