Berpantang | Breastfeeding Tips

Lagi Tips Banyakkan Susu Semasa Berpantang

Biasanya dalam minggu pertama, susu akan mula masuk dan breast akan mula membengkak sehingga kadang terlalu keras macam batu. Masa ini lah kita kena mulakan tindakan yang betul supaya susu akan tetap banyak di hari mendatang. Tips untuk banyakkan susu semasa berpantang untuk kali ini adalah – kosongkan breast setiap kali baby menyusu. Contohnya, breast…

Berpantang

Mak Cik Urut Semasa Berpantang Versi Moden

Sebab apa saya cakap versi moden, sebab alhamdulillah makcik ini tidak strict bab panas panas semasa berpantang. Saya panggil beliau, Auntie Nora. Menurut Auntie Nora, setiap pantang larang adalah mengikut cuaca semasa dan keadaan ibu yang sedang berpantang, tiada ‘one size fits all’. Contohnya, orang dulu suruh pakai stokin dan panas-panas adalah sebab cuaca di…

Berpantang

Tips Hilangkan Sakit Pinggang Semasa Berpantang

Rasa nak patah pinggang lepas bersalin, itu adalah normal. Ini adalah disebabkan tubuh kita yang mengembang semasa mengandung, sedang nak mengecut semula ke saiz asal. Hari-hari pertama selepas bersalin, saya tak berurut. Jadi, kena cari cara lah nak hilangkan sakit pinggang yang bukan calang-calang ini. Antara yang berkesan buat saya: 1) Elakkan duduk atas permukaan…

Berpantang

Tips Hilangkan Rengat Semasa Berpantang

Rengat ini adalah istilah untuk ibu yang baru bersalin, dan masih terasa macam ada sakit contraction. Biasanya rengat datang semasa kelahiran anak kedua dan seterusnya. Anak kedua, kena sehari. Anak ketiga, kena dua hari, dan seterusnya. Tapi berbeza ikut individu. Antara yang saya buat untuk hilangkan rengat, adalah dengan tuam bahagian yang sakit dengan hot…

Set Pantang

Betulkah Tak Boleh Minum Banyak Air Masa Pantang?

Saya pernah bertanya kepada, lupa dah siapa. Tentang kenapa tak digalakkan minum air yang banyak semasa berpantang? Makcik tersebut memaklumkan, nanti basah kat bawah tu, luka lambat baik dan lambat kering darah nifas. Saya kurang pasti kebenarannya, mungkin betul. Tapi sebenarnya air sangat kritikal untuk ibu dalam pantang untuk memastikan: Ibu tak sembelit Bayi cukup…

Ostematrix

3 Sebab Ostematrix Shaklee Menjadi Kegemaran Saya

Setiap bulan Shaklee akan buat promosi. Tapi setiap bulan produk adalah berbeza. Kalau bulan lepas, ada promosi ESP. Bulan ni, promosi Ostematrix pulak 😀 Apa itu Ostematrix? Ostematrix nama macam ostrich pulak kan 😛 Sebenarnya Ostematrix ni kandungan utama dia adalah kalsium. Dan juga turut mengandungi Magnesium dan Vitamin D untuk membantu tubuh kita serap…