Tips Atasi Rambut Gugur

Rambut gugur ada banyak sebab. Ianya normal dan bukan pelik. Saya sendiri pun kategori rambut mudah sangat gugur dalam kuantiti yang banyak.

Sebelum itu, mari kita ikuti perkongsian Puan Maria Awi yang pernah menghadapi masalah rambut gugur:

Faktor Rambut Gugur

Antara sebab rambut gugur termasuklah sebab hormon semasa mengandung atau selepas bersalin, selepas menjalani pembedahan atau sebab stress. Ada juga orang yang mengalami rambut gugur selepas ambil ubat- ubatan.

Tak kurang juga yang mengalami masalah rambut gugur kerana faktor genetik, thyroid dan penyakit auto-immune.

Penawar Rambut Gugur

Fasa Pertumbuhan Rambut

Perasan tak, rambut kita sentiasa ada dan tak pernah botak. Unless kita lah yang cukur kasi botak, kan. Sebenarnya ada 3 fasa pertumbuhan rambut:

  1. Anagen : Fasa Menumbuh. Fasa ini berlanjutan untuk 2 hingga 6 tahun. Rambut tumbuh dan memanjang.
  2. Catagen : Fasa permulaan untuk rambut mula berhenti menumbuh dan memanjang
  3. Telogen: Fasa berehat. Masa ni fasa rambut tak memanjang dan tak gugur. Selepas 3 bulan fasa berehat, rambut akan mula gugur

Penawar Rambut Gugur

Shaklee menawarkan Set Rambut Gugur yang mengandungi beberapa vitamin untuk membantu anda mengatasi masalah rambut gugur. Set ini mengandungi 4 vitamin termasuk Vitalea Iron Formulated, GLA Complex, ESP dan Zinc

Vitalea Iron Formulated

Vitalea mengandungi zat besi yang membantu top- up kekurangan zat besi dalam tubuh. Kalau kita jenis cepat letih, susah nak fokus, dan rambut pula selalu gugur, itu petanda kita kekurangan zat besi.

Folikel rambut memerlukan zat besi untuk tumbuh

GLA Complex

Khas untuk ibu yang baru lepas bersalin atau wanita yang mempunyai masalah period, untuk membetulkan semula hormon yang menyebabkan rambut gugur

ESP (Energizing Soy Protein)

Menurut  salah seorang pakar rambut, Kuku dan rambut merupakan fiber protein. 90% rambut kita akan sentiasa dalam fasa memanjang, dan ini akan berterusan hingga 2 3 tahun. Bila dah sampai masa, rambut akan masuk fasa rehat selama 3 bulan dan akan gugur diganti dengan rambut lain.

Tapi jika kita tak cukup protein dalam diet, maka akan banyak lah rambut masuk fasa rehat dan gugur.

Zinc

Zinc membantu tubuh kita menyerap nutrisi ke dalam tubuh. Kekurangan Zinc mempengaruhi struktur protein dalam folikel rambut yang akan menyebabkan struktur menjadi lemah.

Rambut akan lebih cepat gugur bila kurang Zinc.

Anda juga boleh mencuba Shampoo Shaklee Prosante  & Scalp Serum. 

Dapatkan Set Rambut Gugur anda sekarang! Hubungi saya untuk order:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 695 3317
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

 

2 Comments

  1. suhilah bt che ros 3 October 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares