Mealshakes | Tips Anak Selera Makan

5 Tips Bagi Anak Selera Makan

Nak paksa anak makan mungkin susah bagi sesetengah ibu bapa. Mestilah kita risau… Cukup ke zat anak aku ni? Saya kongsikan beberapa tips untuk menarik perhatian anak anda untuk makan 🙂

1. Masa nak bagi makan tu, cuba buat aksi flying airoplane

Terbang-terbangkan makanan, buat bunyi- bunyi sikit, pastu masukkan dalam mulut anak. Anak suka main-main 😛

2. Makan bersama anak

Maksud kat sini, secara peribadi, saya sendiri tak buat baby food. Sebab bukan semua baby suka baby food, termasuk anak saya. Dan ia adalah normal.

Masa kita makan, ajak dia duduk sekali. Kalau macam Muhammad, kitorang bagi je dia duduk kerusi biasa, bukan kerusi baby. Bagi je dia makan masakan saya, saya tak letak MSG dalam masakan.

Anak suka rasa dapat buat sesuatu bersama kita. Asalkan kita join dia sekali, bukan sekadar pemerhati, dia dah gembira.

3. Bagi galakan kepada anak bila dia nak tiru kita makan

Budak-budak kuat meniru. Diorang suka di acknowledge seperti orang dewasa. Diorang suka feel of power. Jadi, kalau anak nak start guna gelas kaca, sudu garfu atau pinggan kaca, galakkan, jangan marahkan.

Jangan risau, bila kita bagi galakan, takda apa yang pecah. Tapi bila kita sekat keinginan dia, itu yang jadi kena baling pinggan mangkuk masa makan.

Alhamdulillah Muhammad dah pandai pakai gelas kaca, pinggan kaca, sudu garfu. Memang macam orang dewasa betul. Tak pernah lagi setakat ni apa- apa pecah.

Tapi mula-mula kena sabarlah, sebab sepah lagi banyak. Dia tengah praktis gross motor skill, eye-hand coordination. Cuba fahami  anak yang baru belajar untuk hidup.

Latih Anak Makan Sendiri Supaya Mereka Seronok Nak Makan

Hirup sup ayam kat Nando’s – holding the spoon by himself, mangkuk sup adalah kaca

4. Jangan bagi junkfood

Junkfood atau jajan macam keropok yang banyak coloring tu, sangat lah tak sihat untuk anak. Banyak MSG pulak tu. Sweets pun sama lah.

Bukan saja takde zat dan mengganggu pertumbuhan otak, malah boleh buat selera makan hilang sebab anak jadi asyik nak makan jajan aje.

Kalau orang bagi kat kita, yelah kadang-kadang ada kenduri, birthday party, diorang bg doorgift jajan – ambil jer untuk jaga hati pemberi. Sorok dulu daripada anak. Balik rumah nanti buang 😛

5. Hias makanan

Budak-budak mudah tertarik dengan warna yang terang dan corak yang comel. Jadi kalau nak bagi makan, cuba letak sayur berwarna terang.

Contoh kalau buat spaghetti, cuba letak capsicum yang merah dan warna kuning. Pastu susun bentuk muka orang kat atas pinggan.

Kalau bagi makan nasi, hiaskan dengan sayur hijau. Letak sikit sup sambil buat bunyi. Kasi berwarna- warni pinggan anak dengan makanan sihat.

Vitamin Untuk Bantu Naikkan Selera Makan Anak

Tapi kalau anak masih tak nak jugak makan, dah buat macam- macam, ini mungkin petanda anak kurang nutrisi.

Ada sesetengah vitamin yang memang berfungsi untuk kawal selera makan anak.

Bila vitamin dan zat tu takda, anak pun kurang selera. Antara zat dan vitamin tu termasuk lah:

  • Vitamin B Complex
  • Fosforus
  • Zat Besi
  • Zinc

(Boleh rujuk juga buku What’s Eating Your Child, tulisan Kelly Dorfman, a nutritionist)

Kat sini, suka saya nak cadangkan untuk anda mencuba Meal Shakes dari Shaklee. 

Meal Shakes ini mengandungi semua vitamin di atas dan juga vitamin-vitamin lain yang penting untuk pertumbuhan anak yang sihat dan cergas.

Dengan nutrisi yang lengkap, selera makan anak akan meningkat

Shaklee Meal Shakes 

Mealshake sesuai untuk anak setahun ke atas sahaja sebab ada beberapa mineral dan nutrien yang menyebabkan buah pinggang mereka terbeban seperti protein, garam, fosforus dan kalium berlebihan.

Lagipun jangan risau lah anak bawah setahun belum makan, diorang sedang dalam fasa perubahan.

Muhammad pun start makan betul- betul masa umur setahun lebih (err, umur Muhammad nak masuk 2 tahun pada 22 November ni (2012) ^_^)

Apakah Meal Shakes?

Meal Shakes Shaklee adalah sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.

Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Adakah anak anda perlukan Meal Shakes?

Kenapa tidak? Daripada beri mereka minuman yang tinggi kandungan gula, empty calorie dan sebagainya, lebih baik beri yang terbukti bagus untuk kesihatan (Ujian Klinikal yang dibuat ke atasnya).

Tapi Meal Shakes bukan pengganti makanan tau, ia hanya nak supplement kan zat dan vitamin yang kekurangan dalam badan anak.

Mahu Order Meal Shakes 

Untuk order Mealshakes Shaklee, boleh hubungi tekan butang di bawah.
 order-shaklee
♥ Khadeejah Hasmad ♥
Whatsapp : 019 477 3457 
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *