Kelas Blog dan SEO | Tips Perniagaan

Tips WAHM : Cara Embed Video YouTube Ke Blog WordPress

Bila berjumpa video YouTube yang menarik, kadang-kadang teringin nak kongsikan di blog untuk manfaat pembaca, tapi kadang ada yang tak pasti macam mana nak embed, kan?

Ok, takpe. Jemput follow tutorial ringkas saya di bawah 🙂

Cara Masukkan YouTube Ke Blog WordPress

Cari video yang berkenan di hati.

1) Buka link YouTube, copy perkataan di belakang simbol ‘=’

cara letak video youtube dalam blog wordpress
Perhati pada arrow warna merah. Copy perkataan yang ‘rZa….’

2) Buka entry pada WordPress dan click simbol ‘+’

cara embed video youtube dalam blog wordpress

Pilih ‘YouTube video’

3) Paste kan apa yang anda copy tadi pada kotak ‘ID’

tips cara masukkan video youtube ke dalam blog wordpress

Selesai!

Tekan publish atau tekan butang ‘Preview’ untuk anda lihat rupa entry sebelum Publish.

Moga bermanfaat untuk anda.

Berminat nak dapatkan Shaklee atau join ahli Shaklee bersama saya? 🙂

Hubungi saya di:

Khadeejah Hasmad

SMS /Whatsapp : 019-409 3457

Shaklee ID : 858755

Similar Posts

4 Comments

  1. Satu lagi cara mudah, cuma copy paste seluruh URL video YouTube tu, kemudian paste kat ruangan untuk tulis entri dalam WordPress. Fungsi yang ada pada WordPress terbaru akan automatik tukarkan URL tu jadi bentuk video. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *