Tips Bisnes Shaklee : Betulkan Mindset

Orang berjaya fokus pada cari solusi (solution-oriented)

Orang gagal fokus pada masalah (problem-oriented)

Contoh personaliti saya dulu, tiap kali buka pendaftaran agen baru untuk bisnes, yang datang adalah calon yang sebenarnya tak lah berminat nak bisnes pun, saja nak cuba-cuba isi masa lapang.

Jadi saya yang dulu akan sentiasa mengeluh sebab asyik dapat calon yang tak independent, asyik minta bersuap dan yang tak serius pun nak bisnes.

Siap ada group yang patutnya saling menguat tapi mindset sama-sama ‘jom mengeluh tentang ini’ ?

Asyik fokus masalah. Saya penat hidup macam tu.

Jadi saya mula fokus cari solusi. Saya letak value pada diri saya. Saya ubah pendekatan.

Saya masih lagi buka pendaftaran protege untuk sertai saya dalam bisnes. Tapi kali ini saya buat tapisan siap-siap.

Saya letak yuran untuk pastikan komitmen (of course ada something in return for them), bagi overview module dan maklumkan apa personaliti yang saya expect sebelum mereka mendaftar.

Kita hanya boleh bantu orang yang nak di bantu. Jadi saya bantu bakal protege untuk identify betul ke dia nak dibantu atau acah-acah ?

Dah dah tentu saya juga sediakan platform untuk protege belajar, be their own boss & let the creativity flow.

Bukan macam saya yang dulu; protege dah daftar, baru masa tu saya kalut nak fikir apa aku kena buat.

Saya juga buat perubahan pada diri.

Kalau dulu fikir banyak kali nak buat benda baru.

Sekarang bila saja ada idea baru, jalan terus!

Saya usaha sedaya upaya untuk jaga logistik. Siapa kawan kita menentukan cara fikir kita. Jadi seboleh mungkin cari circle yang saling menguat.

Bukan kita asyik sedut semangat orang/mentor/sideline tapi kita pun tolong bersama-sama saling support.

Alhamdulillah di kalangan protege saya pun ada jenis gini. Saling support.

Untuk berubah jadi lebih bagus, kita perlu beranikan diri keluar dari kepompong kebiasaan.

Mula-mula memang kekok. Akan ada rasa ‘can this work?’

Tapi fokus pada matlamat kita. Insya-Allah everything will be ok.

Jadi kawan-kawan nak cuba berubah to better life? Jom kita ubah diri kita dulu ?

#deejainspiration

P.s : Jemput join jadi protege saya. Looking for 100 protege.

Klik to join diaryofmuhammad.com/akademi-roket-blog

Leave a Reply

CommentLuv badge

Shares