tips cepat dapat anak
Set Kesuburan | Tips Kesuburan

Tips Cepat Hamil: 5 Perkara Yang Mengganggu Kesuburan

Kadang-kadang ada benda rutin yang mengganggu potensi kita untuk cepat hamil, tapi kita tak tahu hingga orang lain perlu maklumkan.

Saya teringat masa saya kerja di Twin Tower dulu, seorang boss saya telah pun berkahwin selama 10 tahun, tapi masih belum dikurniakan cahaya mata.

Pulak tu isteri dia sambung belajar di luar negara, kira perhubungan jarak jauh.

Ibu bapa boss saya siap minta kahwin lain untuk dapatkan zuriat.

Alhamdulillah, dia tetap setia bersama isterinya.

tips cepat dapat anak
Oh kerana zuriat

Coffeeholic

Suatu hari, semasa berbual dengan rakan sekerja, boss ni cerita isteri dia kuat minum kopi, sebab nak berjaga untuk belajar.

Rakan sekerja terus sampuk, mungkin sebab minum kopi dengan kerap, maka susah nak baby nak melekat.

Sejak dari itu, isteri boss saya tinggalkan kopi, dan alhamdulillah tak lama selepas itu, mereka dikurniakan cahaya mata pertama.

tips cepat dapat anak
Best, tapi kurangkan ya 🙂

Nampak simple.

Tapi mungkin dengan usaha kecil yang kita tak sedar, boleh mengubah kehidupan.

Jadi hari ini, saya ingin berkongsikan beberapa perkara yang perlu di elakkan untuk memastikan kesuburan kita dan pasangan di tahap optimum.

Saya sangat berharap agar perkongsian ini membantu anda dan pasangan untuk menimang cahaya mata, seperti mana rakan sekerja tadi berkongsi info yang membantu boss saya.

Tips Cepat Hamil: 5 Perkara Yang Perlu Di Elakkan

5 perkara berikut mungkin nampak rutin dan biasa, tapi cuba kurangkan atau elakkan.

Elak letak telefon bimbit (handphone) di dalam poket

Ini kerana gelombang dari telefon bimbit berpotensi untuk membunuh sperma yang berkualiti.

Elak mandi panas

Sperma memerlukan suhu yang dingin untuk kekal sihat.

Sebab itu lah lokasi testis adalah di luar tubuh lelaki, kerana dalam tubuh biasanya bersuhu panas dan suhu di luar tubuh lebih dingin.

Suhu yang panas berpotensi untuk membunuh sperma yang sihat.

tips cepat dapat anak
Elakkan mandi air panas

Elak minum minuman berkafein seperti kopi atau teh

Minuman berkafein akan mengecutkan salur darah dalam rahim.

Katakan lah sperma dan telur berjaya bersenyawa.

Namun disebabkan isteri kerap minum minuman berkafein, kafein telah mengecutkan salur darah dalam rahim sekaligus menghalang fetus untuk menempel di dinding rahim.

Berhenti merokok

Jika wanita merokok, rokok tersebut boleh mengganggu respon rahim kepada telur.

Lelaki yang merokok pula menyebabkan rokok merosakkan kualiti sperma dan merosakkan DNA.

Elak pencemaran udara

Persekitaran yang ber-pencemaran udara meningkatkan radikal bebas di dalam tubuh suami dan isteri.

tips cepat dapat anak
Elakkan jalan kat tempat terdedah dengan pencemaran udara

Radikal bebas akan mengganggu penghasilan telur yang berkualiti dan sperma yang sihat.

Nota: Oleh kerana dunia sekarang tak bebas dari pencemaran udara, anda boleh memilih untuk amalkan Vitamin E sebagai anti oksidan yang meneutralkan radikal bebas sekaligus turut membantu tahap kesuburan suami dan isteri

Ada banyak lagi yang perlu di elakkan. Kita sambung lain masa ya 🙂

Bukan semua orang sama

Boleh jadi rakan-rakan anda ada yang buat perkara yang perlu di elakkan, tapi anak mereka berderet. Tapi kita perlu tahu, setiap tubuh manusia ini berbeza.

Ada orang boleh macam tu, ada orang tak boleh macam tu.

Kita usaha mana yang kita mampu.

Supplement tingkatkan kesuburan

2 supplement yang boleh membantu masalah anda di atas:

Vivix

Jika anda sangat ketagih untuk merokok, nak berhenti sangat payah, saya cadangkan anda untuk cuba Vivix Shaklee.

Anda akan rasa mahu berhenti sebab rokok akan mula memualkan dan meloyakan.

Jangan risau, anda tidak akan melalui fasa menggigil atau demam.

Harga Vivix hanya RM 475 untuk kegunaan hingga 2 bulan.

Vitamin E

Vitamin E membantu untuk meneutralkan semula radikal bebas yang terhasil dari pencemaran udara di sekeliling anda.

Terutama jika anda atau pasangan atau kedua-dua anda dan pasangan bekerja di plant, perkara ini sangat perlu di ambil kira.

Udara yang dibebaskan dari plant berkemungkinan besar membantut kesuburan.

Harga Vitamin E hanya RM 149 untuk 120 biji.

Cara order supplement Shaklee untuk kesuburan

Supplement hanya sebagai usaha untuk membantu anda dan pasangan untuk cepat hamil.

Jika anda berminat untuk dapatkan Vivix atau Vitamin E atau Set Dapat Anak, anda boleh hubungi saya:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 409 3457
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *