Hamil | Set Hamil

Tips Elak Sembelit Semasa Mengandung

Sembelit masa mengandung terjadi sebab biasanya kita ni malas benar nak minum air.

Atau kalau makan tu, tak banyak makan sayur atau buah.

image
Rajin-rajin makan buah tu

Tapi dah namanya mengandung kan, ada benda yang kita tak lalu nak makan, kadang bau tumis pun tak boleh masuk T_T

Jangan main-main tau dengan sembelit. Kalau teruk sangat, boleh jadi buasir >_<

*gulp*

Biasa Gynae akan bagi sejenis ubat untuk lembutkan najis.

Tapi in case korang nak guna cara semulajadi untuk rawat sembelit, antara 3 cara terbaik termasuklah :

#1: Banyakkan makan sayur

Sayur hijau terdiri dari fiber. Fiber bagus untuk bantu melawas.

image

#2: Banyakkan makan buah berserat

Pisang is a no-no. Dulu saya pun ingat pisang bantu melawas, tapi rupanya, tidak.

Kalau yang bantu melawas tu, macam betik.

Makan sebiji betik, atau tak sampai sebiji nanti, membuang ler kita 😛

image

#3: Supplement sembelit

Hihi. Ada supplement yang khas untuk orang sembelit.

Biasa kita suggest Alfalfa dan Ostematrix. Tapi kalau orang mengandung ni, Ostematrix pun cukup.

Ostematrix melembutkan najis, jadi takde lah meneran lama dalam bilik air.

image

Ostematrix best sebab selain untuk elak sembelit, bagus untuk sakit pinggang atau lenguh badan ibu mengandung, dan juga bantu ibu mengandung untuk tidur lebih lena.

Ye lah, kadang tak tahu kenapa asal pregnant je, susah nak lelap mata, kan?
Daripada duk berkalih kiri kanan, lebih baik lah kita ambil Ostematrix, ngap, tutup mata dan sweet dreams 😀

Harga Ostematrix

Sebotol Ostematrix ni ada 120 biji, harga hanya RM 61 sahaja 😀

In case anda nak order, boleh terus contact saya 😀

Khadeejah Hasmad
SMS /Whatsapp : 019-409 3457
Shaklee ID : 858755

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *