Health - Breastfeeding

Tips Penyusuan Bayi Dengan Flat Nipple

Ada ibu memang ada masalah nipple. Bila ada masalah, cam sedih dan stress sebab anak takmo nyusu direct.

Exclusive breastfeeding adalah tetap boleh dijayakan walaupun anak anda tak boleh nak menyusu secara direct.

Hari ni saya ingin kongsikan tips penyusuan bayi bagi ibu -ibu yang mempunyai masalah Flat Nipple (puting leper)

Nipple ini ada banyak jenis. Salah satu nya flat nipple. Tapi jangan risau, hakikat sebenarnya, baby menyusu di bahagian areola, bukan suck the nipple. Mulut baby tu kena merangkumi bahagian areola.

2 Cara Ibu Flat Nipple Menjayakan Penyusuan Bayi

Kalau baby tak reti juga nak menyusu di bahagian areola, boleh cuba solusi ni:

#1: Jam Pertama Kelahiran

Kalau baru bersalin, pastikan jam pertama itu susukan baby.
Baby yang baru lahir ni tak kisah jenis nipple macam mana, dia akan sendiri belajar how to suck – walaupun inverted atau flat nipple.

Tapi kalau dah seharian bersalin, then baru nak menyusukan baby, baby pun boleh jadi tergagau.

#2 : Urutan Nipple

Kalau dah lepas waktu pantang, dah tak dapat susukan baby pada jam pertama kelahiran, tapi anda nak jugak susu kan baby secara direct feeding, boleh cuba:

  • Keluarkan nipple menggunakan ibu jari. Urut rotate ibu jari kat sekeliling areola
  • Gentel nipple sebelum memulakan penyusuan

Untuk lebih pemahaman, jom rujuk gambar ni. Yang gambar pertama tu urut guna ibu jari. Yang gambar kedua tu, cuba gentle perlahan- lahan.

Saya faham perasaan sayu bila tak dapat nak susukan anak secara direct. Rasa macam seperti tidak sempurna, kan?

Moga perkongsian ni membantu golongan ibu yang mempunyai cabaran nipple. There is still light at the end of the tunnel 🙂 Gambatte!!

Bentuan Susu Melimpah Ruah Dengan Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee telah membantu merangsang penghasilan susu yang meriah dan pekat untuk ramai ibu menyusu. Ada tu sampai basah lencun baju ibu sebab susu sangat banyak selepas amalkan set ini.

Ia turut membantu saya secara peribadi untuk bertenaga dan cergas walaupun aktif menyusukan anak.

set breastfeeding shaklee banyakkan susu
Set Penyusuan Shaklee yang telah membantu ramai ibu menyusu

Untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee, anda boleh hubungi saya di :

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/Whatsapp : 019 477 3457
(Atau klik terus untuk Whatsapp : www.wasap.my/60194773457)
Shaklee ID : 858755

Sumber: Chomp.org

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *