Gentle Natural Birth

Tulang Pelvic Kecik, So Takleh Bersalin Normal?

Ada banyak isu dalam gentle natural birth. Lama betul tak menulis pasal Gentle Natural Birth. Tapi nak sentuh salah satu femes isu antara banyak- banyak femes isu. Tulang pelvic kecik, sebab tu tak leh bersalin normal.Memula nak cakap perkara asas.

Siapa Allah?
Dia Tuhan.

Dia Bijak tak?
Bijak sangat- sangat, Dia lah yang menciptakan segala yang ada di langit dan di bumi.

Tulang pelvic ni kan, siapa cipta?
Allah.

Siapa cipta baby dalam perut?
Allah.

Allah ni tak pandai ke sampai cipta baby besar daripada tulang pelvic sampai ibu tu tak boleh bersalin normal??

Yang sebenarnya, baby tercipta ikut kemampuan ibu tu nak keluarkan baby. Tak pernah sesekali Allah cipta melebihi kapasiti seorang ibu. Seorang rakan yang dikatakan bermasalah tulang pelvic telah berjaya melahirkan bayi at 4kg plus.

Penjelasan lanjut:

Tulang pelvic yang deformed hanya berlaku di negara miskin yang ibu tak cukup nutrisi. Ia berlaku sebab ibu tak cukup kalsium dan vitamin D. Tapi kat Malaysia ni, susu sangat lah mudah ditemui, malah bukan takat susu, supplement Kalsium pun ada
Ibu tak dapat nak keluarkan baby dengan baik sebab POSISI semasa melahirkan anak adalah salah. Posisi lying down adalah posisi yang sangat tidak membantu. Posisi bersalin semasa mencangkung boleh memberi bukaan 30% dari biasa. Doctor memang ukur pelvic kecik, tapi agaknya doctor tak pernah ukur kalau ibu tu mencangkung, bukaan besar ke kecik. Just sebab kat Malaysia tak berapa biasa bersalin pada posisi selain berbaring.

Boleh refer pada gambar ni untuk penjelasan yang lebih jelas πŸ˜‰

Jadi kawan2 kalau ada yang doctor takutkan dengan menyatakan pelvic anda kecik, fret not. Seek for second or third opinion. Ohhh, saya belum kongsi list doctor yang support gentle natural birth. Next entry lah ya πŸ˜‰

Anda berminat nak dapatkan Supplement Shaklee untuk Set Hamil, Set Penyusuan, Set Berpantang, atau mana- mana vitamin Shaklee? Hubungi saya sekarang!
*nak call saya untuk get insight atau belajar berkenaan Gentle Natural Birth pun boleh, sangat3 di alu2 kan πŸ™‚

Khadeejah Hasmad
SMS/Call/WhatsApp 019-477 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *