Kolesterol | Omega Guard | Vivix

Turunkan Bacaan Kolesterol Dalam Tubuh

Biasa kalau kita dengar kolesterol je, mesti kita dah buruk sangka, ingat semua kolesterol tak elok. Ekceli kolesterol ni ada yang baik, dan ada yang tak baik, orang panggil kolesterol jahat.

Sebelum kita kenali jenis kolesterol, lebih baik lah kita berkenalan dengan ape benda kolesterol tu sebenarnya.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol sebenarnya dihasilkan oleh hati kita dan boleh didapati dari makanan.聽Kolesterol berfungsi untuk membina dinding sel, membantu mencernakan lemak dan menghasilkan sesetengah hormon.

Actually, kolesterol yang badan kita hasilkan dah pun mencukupi untuk semua kerja kolesterol tu. Tak perlu nak ambil dari makanan. Tapi nak buat macam mana, makanan berkolesterol itu sedap 馃槈

Sumber kolesterol

Jenis – jenis kolesterol

Kolesterol memerlukan protein untuk bergerak di dalam salur darah. Protein berfungsi sebagai lori yang angkut kolesterol dan agihkan kepada bahagian tubuh yang berlainan. Kolesterol yang menumpang protein di kenali sebagai lipoprotein

Terdapat 2 jenis lipoprotein (gabungan kolesterol dan protein), HDL (kolesterol baik) dan LDL (kolesterol jahat)

LDL digelar kolesterol jahat sebab kolesterol jenis ni selalu buat salur darah tersumbat dan menjadi punca pelbagai penyakit termasuk sakit jantung dan stroke.

HDL digelar kolesterol baik sebab it doesnt mess with body’s function, HDL mengeluarkan kolesterol dari salur darah dan bawak semula ke organ hati untuk di proses

Penyakit yang disebabkan oleh kolesterol LDL

Kolesterol jahat, dah nama pun jahat, kan, ianya boleh menyebabkan salur darah tersumbat dan mengganggu perjalanan darah. Bila ini terjadi, macam- macam lah penyakit kronik akan datang termasuk lah聽darah tinggi, stroke dan sakit jantung.

kolesterol block salur darah

Biasanya bila salur darah tersumbat sampai tahap kronik sampai jantung pun susah nak berfungsi, doktor terpaksa letak balloon atau stent pada salur darah untuk mengembangkan salur darah yang sempit

stent dan balloon untuk masalah salur darah tersumbat

Set Kolesterol Shaklee

Shaklee menyediakan Set Kolesterol yang mengandungi Omega Guard dan Vivix

Omega Guard

Omega Guard membantu membakar lemak dan kolesterol jahat yang melekat pada dinding salur darah

OmegaGuardG盲贸

 

Vivix

Vivix mengandungi resveratoral yang membantu mengurangkan bacaan kolesterol dalam darah

vivix_3

Cara Order

Harga untuk Omega ialah RM 136 untuk 90 kapsul, Vivix pula RM 475 untuk kegunaan 2 bulan. Berbaloi jika nak dibandingkan dengan kos pembedahan untuk stent dan bypass jika sakit jantung.

Untuk order, anda boleh hubungi saya:

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457
Shaklee ID: 858755

Sayangi kesihatan anda

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *