Uncategorized

Vaccine. Is It Necessary?

Bismillah wa Subhanallah

Cerita pasal vaccine. Perlu sangat kah vaccine ni, sampai if kite tak let our baby have it, will we put our baby into high risk disease? Untuk Muhammad, we did take vaccine for him. Mase baru lahir, and mase umur dia 2 bulan.

Huda did share tentang perkongsian with akak2 paka tentang isi kandungan vaccine dari sumber babi dan haiwan yang tak di sembelih (lembu/bovine) – which falls under category meragukan dan haram. Make akak2 ni tak amek. Unfortunately, they were unable to explain to most convincing method to avoid all those ‘scary’ diseases. So I dont really buy in their opinion. Ngeh3. Lagipun kan dalam islam di longgarkan untuk perkara mudarat macam perubatan.

But, it knocks me when gov introduced cervical cancer vaccine. Yang paling tak tahan tu, saye pernah terbaca sumwhere, gov mention, they have to give HPV vaccine to budak2 form 1 sebab, social life sekarang makin teruk. Risaunye bile social life makin teruk, society akan mula amalkan seks bebas, dan kemudian akan dapat penyakit cancer! Maknenye, kerajaan introduce HPV vaccine ni semata2 utk tlg org jahat tak kena penyakit lah? HUH!!! From there onwards, saye mule mensyaki, macam mengarut je vaccine ni. Ntah2 vaccine baby pun banyak mengarut.


FYI, cervical cancer ni, org yg dpt penyakit tu dalah org yg menjijikkan. Sebab, surely ia adalah transmitted via multiple sex relationship. Atau the person infected, make se* with person yg oredi ada multiple se* partners. Please refer here. Bese klinik akan takutkan org dgn ‘kalau tak amik, bahaye, blh mati lah, cacat lah’. What they failed to educate ‘jaga kehormatan diri, jaga perangai, Insya-Allah tak kena penyakit pelik macam ni.’

So we suspend vaccine for Muhammad starting 3 months old. Memule tu suspend sebab Wai Han tak amek vaccine. Keh keh. Biasa Wai Han ni reasoning dia superb, logic and make perfect sense. So, bile Wai Han punye reasoning cam perfect, saye baru lah confident tak amek vaccine. And we began to study about it. I wish to jot many things. And I dun care if it wud take long time. Hehe.

For this part, I will cover about Hepatitis B, DTP. I wont cover about rotavirus- sebab rase macam mengarut je penyakit ni- muntah2 itu mmg severe, diarrhea itu memang severe. But I guess sebab mak nye atau anak nye tak jage makan.

Pneumococcal pun wont be covered much. Sebab vaccine Meningitis(HIB) yang memang menghilangkan meningitis, side effect dia adalah menghasilkan pneumococcal pulak. Will story later 😉

Hepatitis B

Apa itu Hepatitis B?
Virus infection melalui fluid org yg di jangkiti Hepatitis B- darah, air liur dan semen (geli nk tulis ayat melayu nye :P)

How dangerous is Hepatitis B?

Kebanyakan pesakit tak perlu pi hospital, mostly recover sepenuhnya dan tak akan di jangkiti lagi. Tapi Hepatitis B yg kronik akan membuatkan hati rosak, dan lead to death.

Macam mana kita boleh di jangkiti Hepatitis B?
This part shocked me most. Hepatitis B ni ala2 AIDS
Penghidap Hepatitis B adelah org yg amalkan se* bebas- macam AIDS kan?
Baby yg most probably dapat Hepatitis B adalah baby yg di lahirkan oleh ibu yg kena Hepatitis B sebab masa bersalin, darah mak dan baby bercampur – macam AIDS jugak
And kite berpotensi kena Hepatitis B if mase blood donation, klinik/hospital tak screen the blood betul2 utk pastikan the blood is clean -macam AIDS jugakkkk

Bezanya AIDS serang immune system, Hepatitis B serang bahagian hati.

Adakah kite expect anak kite untuk buat perkara tak senonoh tu in future? Memang patut Allah azab manusia yang ingkar suruhan Dia, dengan lethal disease. 

Hepatitis B Vaccine
Vaccine Duration:
Unknown, entah kan singkat sesingkat 1 bulan, atau entah kan lama se lama 10 tahun

Bahan2 utk buat Hepatitis B vaccine:
formaldehyde, aluminium, thimerosol (anak2 mercury)Vaccine Duration of Protective Effect: Unknown

Side Effect Vaccine:
arthritis -sakit sendi2/otot, rosak sistem imunisasi badan, rosak sistem saraf, sensory impairments, blood disorders, skin disorders, diabetes, rosak hati dan buah pinggang

please note, these side effects wont be visualised immediately. It may take several years to surface.

DTP (tiga serangkai)
D- Diphteria, P- Pertussis, T- Tetanus
nak cerita ketiga- tiga penyakit…

D – Diphteria:
what is diphteria?

cara dijangkiti diphteria
bila org yg ada diphteria, dia batuk atau bersin tak tutup mulut, dan kite pun same tak menjauhi org2 yg batuk & bersin tak tutup mulut ni – kita akan di jangkiti diphteria

How dangerous it is
If not properly diagnose, ia akan menghasilkan racun dalam badan yang lead to serious complications such as heart disease atau lumpuh

Preventive Method
Treatment
P stands for Pertussis
T stands for Tetanus

affect nose and throat, thick material to form at the back of the patient’s throat as well as a sore throat, hoarseness, swollen glands, nasal discharge, fever and chills, and weakness

Pertussis – infectious bacterial disease that causes uncontrollable coughing. The name comes from the noise you make when you take a breath after you cough. You may have choking spells or may cough so hard that you vomit.

Tetanus – non contagious bacterial disease,  some victim unable to open their mouth and swallow
10% cases is fatal

Cause of Disease:

Diphteria & Pertussis – spread by the coughing and sneezing of infected persons

Tetanus –
toxins by bacterium – enter body tru cuts and wounds, but will only multiple in oxygen-free environment

Preventive Method:
Diphteria & Pertussis-

modern resuscitation methods to start baby breathing again after choking

use suction to clear mucous from throats and airways of babies
keep hydrated with plenty of fluids

treatable with common antibiotics such as penicillin. Heart failure is treated with medication, while a respirator is used to aid in breathing. A diphtheria antitoxin may also be administered

Tetanus – careful attention to wound hygiene, wound shud be thoroughly cleaned and not allowed to close until healing occurs beneath the skin. antitoxin is available for severe tetanus

DIPHTERIA
Orange juice and water should be given to the patient at regular intervals to combat this condition effectively. This increases the energy levels of the body, promotes resistance against diseases increases urination and promotes a speedy recovery.
The patient should be kept  on bed rest and in isolation from others for a period of 4-6 weeks.
Moist hot inhalation is highly beneficial in treating this condition. It maintains the resistance of tissues and enables the separation of the membrane. Adding a few drops of eucalyptus oil helps relieve the nostrils.
Fresh pineapple juice is also highly beneficial for dealing with this condition. Give small quantities of fresh pineapple juice to the patient at regular intervals. This helps separate the membrane and eliminates the toxic deposits from the throat.
Curled dock is a powerful herb that is useful in the treatment of Diphtheria. Taking it in the dried from helps fasten the recovery process.

Vaccine Name: DTP, DTap, TDaP
Vaccine Ingredient:
-the weakened virus itself, clostridium tetani, diphteria toxoid, pertussis antigen
-grown in medium containing bovine extract
-contain aluminium, gelatin, polysorbat 80, thimerosol, residual formaldehyde

Vaccine Period: Diphteria – 10years, Pertussis – 5 years, Tetanus – 5 years

Vaccine Side -Effects:

– cause T cell, which is vital for immune system, to drop below normal
– allergic reactions illness, asthma by age 10
– arthritic disorder, rheumatoid arthritis

Cause of Disease:
1. engaged with unprotective sex with multiple partners, sexually active homosexual men, intravenous drug users- by sharing needles with infected persons

2. improperly screened blood transfussions or mother with Hepatitis B virus pass to baby during birth

Preventive Method: get married and be loyal to your spouse, heh~~

Vaccine Name: Hepatitis B
Vaccine Ingredient: formaldehyde, aluminium, thimerosol (mercury derivative)
Vaccine Duration of Protective Effect: Unknown

Vaccine Side -Effects:
arthritis, immune system damage, neurological damage, sensory impairments, blood disorders, skin disorders, diabetes, liver & kidney damage

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *