Breastfeeding Tips

4 Tips Bertenaga Bagi Ibu Menyusu

Menyusukan anak adalah suatu aktiviti yang memang diakui meletihkan. Kalau nak tahu, setiap kali kita susukan anak, badan kita akan bakar kalori sebanyak 500 kalori tau.

Fuh, tak payah jogging pun dah terbakar kalori. Patut ibu menyusu penat walaupun duduk je susukan anak.

Vitamin pemberi tenaga untuk ibu menyusu

Tapi jangan risau, tak semestinya menyusu kena penat-penat. Ada beberapa tips yang boleh bantu ibu menyusu kekal cargasss 😀

#1: Menyusu sambil baring

Untuk sesetengah orang, memang sambil baring ni tak reti lah. Ai dulu pun bukan reti. Mesti kalau baby nak menyusu, walaupun tengah malam, saya akan bangun dan duduk, dan menyusukan anak.

Tengah-tengah ngantuk tu boleh bangun. Uwaaaa. Demi anak.

Tapi akhirnya saya praktis jugak untuk baring. Caranya, dari posisi duduk tu, saya akan perlahan-lahan lunjur kaki dan baringkan badan. Letak banyak sikit bantal untuk support.

Kan senang, tido terus :D
Kan senang, tido terus 😀

Mula-mula memang kekok. Lepas tu alhamdulillah dah pro!

#2: Banyakkan minum air

Air adalah sangat penting untuk memastikan tubuh kita kekal bertenaga dan hidrasi. Bila kita kurang minum air, kita akan cepat dehidrasi dan cepat letih

#3: Kurangkan makan karbohidrat

Erk, makan nasi putih tu boleh, tapi benda karbohidrat ni senang buat kita letih, mengantuk, cepat lapar.

Sebagai alternatif, banyakkan munchy munchy makanan berfiber seperti roti perang (bukan roti coklat tau, tapi roti perang yang wholemeal tu), kekacang, minuman protein

#4: Makanan tambahan

Ada banyak jenis makanan tambahan di pasaran. Tapi saya suka nak cadangkan makanan tambahan dari Shaklee 😀 Sebab saya sendiri memang amalkan Shaklee

Salah satu supplement Shaklee yang memang saya sangat suka nak recommend adalah:  ESP!!!

ESP bantu banyakkan susu badan ibu berpantang

Pengalaman saya:

ESP telah menjadi punca saya jatuh chenta dengan Shaklee 😀

Pertama kali saya berkeputusan untuk cuba ESP adalah semasa teramat letih pantang anak pertama saya. Letih tu sampai rasa melepek sepanjang hari tak boleh buat kerja lain, selain breastfeed!

Dan Alhamdulillah ESP membantu saya bertenaga. Plus yang best tu, ESP bantu kawal rasa lapar saya semasa berpantang.

Pengalaman kawan-kawan saya:

Berikut saya kongsikan juga beberapa perkongsian rakan-rakan group saya tentang ESP dan tenaga untuk mereka 😀

TESTI ESP 1_3 BF PUASA

Sentiasa dengan ESP = Mealshake sepanjang puasa. Alhamdulillah BERTENAGA sampai petang. Letih pun tak sangat dah. Kalau dulu, asyik kelepet je

TESTI ESP 3_2 PUASA TENAGA PCOS CANTIK

Saya minum ESP+PD+Meal Shakes sepanjang bulan puasa. Turun berat badan 4kg. Badan bertenaga sepanjang har, takda rasa penat dan pening..

Kat atas ni kawan-kawan saya sebut pasal Meal Shakes lah, PD (Performance Drink) lah, kan. Itu semua pakej untuk puasa Ramadhan. Kalau nak bertenaga puasa tanpa sahur nasi, minum gabungan ESP, Meal Shakes dan PD.

Insya-Allah sampai ke Maghrib bertenaga 😀 Saya boleh cakap sebab saya sendiri tak miss lah kembar 3 ni masa Ramadhan 😀

Tapi kalau nak cuba ESP sahaja dulu, pun boleh 😀

Harga

Harga ESP hanya RM 160 untuk kegunaan sehingga 2 bulan 🙂 Harga ini termasuk kos poslaju ke kawasan anda, dan eksklusif cara bancuh ESP dengan betul untuk mendapatkan kesan yang diingini 😀

Berminat nak order?

Hubungi saya sekarang!

Khadeejah Hasmad
SMS/WhatsApp: 019 477 3457

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *