Health - General FAQ

Vitamin? Penting sangat ke? Kalau Tak Ambil, Takleh?

Masa sebelum saya ada kesedaran tentang supplement, saye pelik, apesal orang ambil supplement? Ape tak cukup ke pemakanan seharian kita?

Makan je lah makanan seimbang, dapat macam-macam khasiat segar.

Tapi start pantang Muhammad, saye yang memang sedia jenis cepat letih, bertambah-tambah lah letih. Tahu, kalau letih kena minum air kosong banyak.

Tapi cer bayangkan minum air kosong banyak dah kena kerap pi toilet.

Nak pi toilet memang satu hal lah sebab baby masa tu asyik nak berkepit je.

Itu lah detik permulaan saya mencuba ESP. Relieve sangat sebab memang dok cari energy booster. Biasanya saya minum coffee atau kacip fatimah. Tapi discussion dalam group Kumpulan Ibu Menyusukan kata tak elok untuk ibu menyusu, saya terpaksa cari alternatif. Dan syukur sangat Allah temukan saye dengan ESP.

OK, berbalik kepada, kenapa kita perlukan vitamin?

1. Vitamin menyediakan khasiat makanan dalam bentuk paling ringkas

Saye bukan budak biology. Tapi banyak belajar pasal biology dari anak Shaklee saye, Ada. Ape yang saye faham, kite ambil contoh protein ye. Protein boleh didapati dari ikan. Ok. Tapi, adakah bila kita makan ikan, badan kita terus serap protein tu? Tidak!

Ia nya mengambil masa. Badan kite perlu proses ikan tu extract protein. Protein ni pulak ada macam- macam jenis Bukan masuk je perut terus dapat khasiat., ia ambil masa. Contoh macam buah zaitun dan minyak zaitun. Untuk hasilkan minyak zaitun, kena ada buah zaitun kan? Tapi mana lagi senang nak dptkan khasiat minyak zaitun- dari buah nya atau direct dari minyak nya?

Camtu jugak lah protein dari ikan. Atau glucosamine dari ayam. Tu belum ambil kira makanan tu semua ada lemak, kolesterol, etc. Kalau vitamin Shaklee, ia di proses penuh hati-hati untuk preserve khasiat zat dan vitamin, dan pada masa yang sama ia remove bahan yang tak baik untuk kesihatan.

Tapi vitamin tak boleh replace makanan seimbang. Ia hanya melengkapkan pemakanan seimbang. Jangan pulak cakap saye tak makan buah oren takpa, saye ambil vitamin C. Tak boleh. Sebab pemakanan seimbang membantu penyerapan vitamin. Orang yang sedia amalkan hidup sihat perlukan supplement, tapi kalau orang yang hari2 makan junkfood, ini sah2 tak perlukan supplement, sebab buat apa. Junkfood tu akan merosakkan balik supplement yang dia ambil.

2. Pencemaran makanan

Siapa boleh gerenti, makanan zaman sekarang memang segar dari ladang, bebas racun perosak? Sape boleh gerenti? Melainkan kita tanam sendiri pokok sawi belakang rumah, tu lain cerita. Tapi kalau pergi pasar pun, sayur nampak cantik elok macam plastik, tak nampak pun kesan lubang dimakan ulat, agaknya lah kan, sayur tu disembur racun tak?

Bila disembur racun, agaknya lah kan, banyak lagi tak khasiat dalam sayur tu. Tu belum ambil kira faktor sayur tu di pindah kan dari satu tempat ke tempat yang lain. Banyak khasiat hilang dalam perjalanan.

Bila banyak khasiat hilang, terpaksa lah cari makanan yang tolong top-upkan khasiat tu. Saye perasan masa preggy kali ni, saye rasa lebih bertenaga, tak sakit pinggang, tidur lena. Berbeza dengan masa preggy anak first. Tapi bila dah dekat due ni, memang rasa baby makin berat lah 😛 Sokmo main kat bahagian bawah, rasa cam ehhh belum lagi masanya untuk keluarrr! Saye buat early conclusion, mungkin ia disebabkan dengan supplement Shaklee yang saya amalkan, ada beberapa missing nutrition from the food itself, supplement tolong top-up kan.

Dan hati-hati jugak, kat sini penting ambil supplement yang bersifat semulajadi, bukan supplement yang dibuat dari bahan kimia yang takkan bagi perbezaan pun kat kita

Ok cukup 2 point takat ni, tu pun dah panjang lebar 😉

Kalau anda berminat nak dapatkan supplement Shaklee, dari range kanak-kanak hingga ke warga emas, jangan malu-malu untuk contact saya 🙂

Khadeejah Hasmad
SMS/Call/WhatsApp: 019-477 3457
Email: [email protected]
Shaklee ID: 858755

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *